U ziet een vereenvoudigde website omdat uw browser geen flash ondersteunt

Fokkerij

Naast de sport is Stal Kersten ook nauw betrokken bij de fokkerij. Pieter is 10 jaar lang lid geweest van de KWPN hengstenkeuringscommissie met het specialisme springen. De merries waarmee Stal Kersten fokt komen voornamelijk uit de sport en zijn op nationaal en internationaal door Pieter zelf gereden.

Eigen prestatie van de merrie is voor Pieter een belangrijk uitgangspunt voor het fokken van een goed springpaard. Ook de hengstkeuze is altijd een weloverwogen keuze. Bij voorkeur dekt Stal Kersten met bewezen hengsten. Het ideaalbeeld van exterieur en prestatie is niet altijd haalbaar. Soms moet je concessies doen naar eigen inschatting. Dit blijkt een succesformule voor Stal Kersten te zijn. Veel van onze eigen fokproducten beschikken over enorm veel kwaliteit waarbij de sleutelwoorden gelden: snel van de grond (reflectie), vermogen en voorzichtig.

De spil van de fokkerij is dan ook Zieregonda. Zij was een afstammeling van de stempelhengst Gondelier en heeft onder Pieter zelf internationaal gelopen. Aan haar heeft Stal Kersten al vele succesvolle paarden te danken. Uit deze bloedlijn komen 7 paarden die 1.30 mtr en meer hebben gelopen. Paarden die ook op internationaal niveau opvallen.

  • De bekendste nakomeling is Esplanade die onder Peter Wylde diverse internationale successen heeft behaald (o.a. 7de finale wereldbeker in Gotenburg). Esplanade wordt momenteel uitgebracht door de bekende Amerikaanse ruiter McLain Ward.
  • Ook de dochter van Esplanade, Uriegonda, is een opvallend paard in de internationale springsport. Zij loopt dikke proeven onder de Mexicaanse ruiter Jaime Azcarraga.
  • Uit hetzelfde lijntje komt de merrie Umani. Zij wordt door een leerling van Peter Wylde uitgebracht in de 1.40 mtr klasse. Uit de merrie Umani komt het getalenteerde springpaard Agodinus. Agodinus is in december 2009 als een na duurste paard verkocht op de veilig “Expo on sale” te Hengelo aan de sponsor van Ben Schröder. Agodinus zal in de stallen van Ben Schröder blijven om verder opgeleid te worden.

Naast Zieregonda hebben we nog een tweetal merries die na een succesvolle springcarrière voor de fokkerij zijn ingezet:

  • Golden Lea II: Larome x Jasper x Minnerole.
  • Karafulya: Concorde x Gondelier x Millersgrey.

Dit is de basis van de fokkerij. Uit deze lijntjes heeft Stal Kersten diverse jongere merries. Met deze merries willen we onze succesvolle fokkerij in stand houden.

  
Zieregonda

Zieregonda (v. Gondelier)

©scs-horst